Dżem z owocu bzu
Na stanie
Owoce czarnego bzu 71% / mus jabłkowy 21% / cukier trzcinowy ekologiczny 8%
Owoce bzu czarnego zawierają mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników. Ogromne znaczenie mają tu antyutleniacze (antocyjany), które zmniejszają stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed wolnymi rodnikami, a także bogaty zestaw witamin. Owoce czarnego bzu zawierają: kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C, P, prowitaminę A (beta-karoten) oraz składniki mineralne, w tym potas i fosfor. W owocach czarnego bzu znajdziemy też cukry, pektyny, garbniki, kwas jabłkowy i chlorogenowy. Wspomniane składniki mają właściwości:
- przeciwgorączkowe
- przeciwbólowe
- moczopędne
- odtruwające
- bakterio- i wirusobójcze
- przeciwzapalne
Należy jednak pamiętać, że nie należy spożywać surowych, nieprzetworzonych owoców czarnego bzu ze względu na zawarte w nim trujące związki. Dopiero wysoka temperatura (gotowanie lub smażenie) usuwa ich własności trujące. Czarny bez w postaci soku lub dżemu można spożywać bez obaw. Spożywanie czarnego bzu ma bardzo dobry wpływ na zdrowie naszego organizmu.
Produkt naturalny, bez dodatku konserwantów. Przetarty od pestki.
Wartość energetyczna | 413 kJ / 98 kcal |
Tłuszcz | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 20 g |
w tym cukry | 19 g |
Błonnik | 6 g |
Białko | 0,7 g |
Sól | 0,04 g |
200 g
Czarny bez – owoc, Jabłko
Dosładzany

Na razie nie ma opinii o produkcie.